joi, 29 octombrie 2009

Poligamismul în Islam

În lipsă de poze, să revenim la vechea tactică a scrisului. Deci, să povestim...


După ce-am ajuns acasă, mai mult sau mai puţin cu bine, evident, mă aştepta un weekend întreg la dispoziţie, timp în care n-aveam de gând să fac nimic (despachetat, treburi, socoteli... aşa, ca o paranteză, încă mai am haine în bagaj. Le scot pe măsură ce le port :D). Parcă aveam chef să ies cu Bubulina la o plimbare, parcă nu... hai mai bine să-l sun pe Mohammed, să vedem ce zice. Zicea că să ieşim la o cafea, că e primul weekend în care nu pleacă din oraş şi alea alea. Că ştie el o crâşmă faină, foarte cozy şi nu ştiu ce.



Seara, ajungem la crâşmă, închis. Hai să încercăm irish pubu’, că oricum n-am fost niciodată acolo. În fine, ne place, rămânem, comandăm, ne punem la taclale.

Dintr-una într-alta, mă documentai cu privire la expediţia pe care-o voi face într-o bună zi la Mecca. Cum pentru ce?! Pentru poze, biansiur! Şi tot vorbind noi dăspre musulmani şi chestii, îmi zice omu’ că a apărut un nou mai-mult-sau-mai-puţin expat în peisaj. Omu’ s-a născut în Grecia, în partea ortodoxă, dar a crescut în Canada. Şi de vreo 10 ani e musulman. Aci nu ştiu exact ce face, dar ştiu că e căsătorit cu o cehoaică. „Uhm... nu ştii de la mine, dar mai are o nevastă acasă, în Canada”. Wtf, şi cum ... merge treaba? Eh, uite că merge. Şi de aici am pornit într-o adevărată dialectică despre bigamism (de fapt, mai corect este poligamism) în ţările arabe.

Se pare că, contrar părerii generale, nu e chiar uşor să ai mai multe neveste. În primul rând, trebuie să le întreţii. Adică trebuie să fii cel puţin „financially stable”, ca să nu zic mai mult. Apoi, nu e obligatoriu ca femeile astea să stea amândouă în aceeaşi casă casă – de fapt, e ce mai întâlnită situaţie. Rezultă deci că e foarte posibil ca tu să stai cu una, iar cealaltă/celelalte să stea fiecare în casa ei. Cumpărată de tine, normal, că doar d-aia eşti bărbatul, nu? Şi să te pună dracu’ să faci vreo diferenţă între ele... În mod normal, când îţi mai iei o nevastă, înainte să-i iei ceva (o casă, de exemplu), vine duduia în inspecţie la celelalte femei, să vadă ce-are alea, şi apoi să-ţi ceară. Deci... se lasă cu dureri de cap.

Şi dacă credeai că îţi iei încă o nevastă ca să ai fantezii de îndeplinit, ghinion. N-ai şanse. Ideea e că trebuie să le iubeşti în mod egal pe toate. Şi, evident, să le arăţi în mod egal. Deci, dacă vreuna din ele vrea o maşină nouă... ai cam pus-o. Asta dacă nu cumva eşti sultanul din Brunei...

De unde-a pornit tot obiceiul ăsta cu mai multe neveste? Păi, de la o situaţie demografică în care femeile erau majoritare. Războaie, mortalitate, şi orice altceva le-au împins pe femeile rămase singure să accepte această situaţie pentru a avea o stabilitate economică şi socială. Din punctul de vedere al bărbaţilor, se poate considera că e un act de caritate, dar de fapt e mai mult decât atât. Pentru că nu-ţi iei ca a doua nevastă pe oricine. O vezi pe stradă singură şi pac, hai să facem nunta. Eheeeei, e încurcată rău: trebuie s-o cunoşti întâi, să-i cunoşti familia, s-o curtezi, cadouri (ei şi familiei)... o întreagă procedură.

Deşi poate părea ciudat, în ziua de azi nu mai sunt chiar aşa mulţi musulmani care practică poligamismul. Cel puţin, din familia lui Mohammed, ultimele 3 generaţii au fost monogami – şi e o situaţie destul de des întâlnită în Orientul Mijlociu.

Oricum, abia aştept să-l cunosc pe nea ăsta, să vedem ce-i poate pielea...:D


Un comentariu:

Unknown spunea...

Asa e.
Acu' nu-si mai iau neveste, isi iau si ei amante, ca toti ceilalti :-D